"Goede florist schenkt snijbloemenvoeding"

 - Algemeen

Slechts een minderheid van de bloemenzaken geeft snijbloemenvoeding met de klant mee naar huis. Vrij onbegrijpelijk als je weet dat de levensduur van je ruiker met dagen verlengd wordt. Een kleine investering dus met groot resultaat

Wanneer vindt een bloemist zichzelf een goede bloemist? Als de mensen terugkomen en zeggen: 'bij u blijven de bloemen het langst goed'. De houdbaarheid bepaalt je reputatie. Bloemen die snel afsterven, zorgen voor gigantische reputatieschade. Daar ga je niet meer terug."

 

 

Aan het woord is Jan Joris, Sales Manager België en Luxemburg bij Smithers-Oasis. Floralife is een dochteronderneming van Smithers-Oasis en kwam als eerste reeds in 1938 op de proppen met snijbloemenvoeding. "Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat men die investering voor snijbloemenvoeding nog al vaak niet doet. Het is een must. Als je niet die kleine investering doet om je bloemen de beste basis te geven, kan je nooit kwaliteit leveren. 
Een goede bloemist, is dat hij geen klachten krijgt en dat de klanten terugkeren.

Nog veel werk.
Slechts 15% van de bloemisten vergezelt een boeketje van een zakje snijbloemenvoeding. "Er is nog veel werk. Hoe komt dat? Vaak zijn ze niet overtuigd, de prijs speelt ook een rol, maar dat is zonde want een zakje kost niet méér dan 0.06 euro! Het is bewezen dat snijbloemen langer vers blijven met snijbloemenvoeding. Rozen afkomstig uit Nederland zijn reeds verplicht voorbehandeld. Het is dus zeer belangrijk dat deze behandeling door de bloemist en de particulier wordt verdergezet." 

Goed of slecht bloemist?
"Je hebt ook niet alle factoren in de hand. Sommige bloemisten werken met een koeling: het verschil met geen koeling is dag en nacht. Soms klagen floristen, maar dan vraag je 'hoe warm is het in je winkel?' '30 graden', zeggen ze dan. Ja, dan is het niet moeilijk hé. Het effect van warmte, licht en tocht op de bloemen is groot. Het is een complex verhaal. De meeste bloemisten weten dat je een boeket niet naast de fruitschaal mag zetten, maar vertellen ze dat ook tegen hun klanten? Zelfs roken is slecht. Daar zit ethyleengas in: een verouderingshormoon. Ook het transport heeft invloed. Transporteer je bloemen zo veel mogelijk op water in een zo koel mogelijke ruimte. Het gebeurde zelfs dat ik bloemen nog in de verpakking, droog op de winkelvloer zag liggen. Wie weet hoe lang ze daar liggen. Dat speelt allemaal mee qua houdbaarheid. Die zaken maken het verschil tussen een goede en een slechte bloemist."

 

 

Floralife heeft alle nodige producten voor een geslaagde koopervaring. "We hebben nu zelfs producten waarmee je de bloemen niet meer moet aansnijden: Floralife Express Ultra. De bloemist hoeft enkel de stengel te ontdoen van overbodig blad. Als hij dan een boeket maakt voor zijn klant snijdt hij ze op lengte aan voor hen. Hij geeft dan een Express bloemenvoedingzakje mee zodat zelfs de klant niet meer hoeft aantesnijden.

 

 

 


Floralife Quickdip, een tweede product, is voor bepaalde bloemen het reddingsmiddel. Door het te gebruiken, kan je heel veel geld besparen. Een goed voorbeeld zijn Hydrangea's: deze hangen vaan al gauw slap. Je steekt de aangesneden stengel 1 seconde in het onverdunde product, ze steken vanzelf hun kop weer op. Een flesje Floralife QuickDip 1 L kost 9.34 euro. Dat is eigenlijk niks als je weet dat één hydrangea al tot 3 euro inkoop kost."

 

"Rozen 14 dagen houdbaar"

Wat nu eigenlijk de exacte houdbaarheid is van snijbloemen, hangt af van veel factoren. "Eerst en vooral van de kwaliteit bij inkoop. Een bloemist gaat zich indekken door te zeggen "oh, mijn bloemen blijven zeker een week goed". maar dat is eigenlijk het slechtste wat hij kan doen. als je 40 euro betaalt voor rozen, moeten die langer staan. Het enige dat de consument onthoudt, is hoelang de bloemen goed gebleven zijn. De kostprijs vergeet hij. Stel je voor dat je rozen voor Valentijn hebt gekocht en dat ze na een paar dagen verwelkt zijn. Je zal je nogal geliefd voelen! Goed voorbehandelde en nabehandelde rozen moeten over 10 dagen houdbaarheid gaan.
Zelf ga ik altijd voor een houdbaarheid van 14 dagen", zegt Jan Joris van smithers-Oasis BeNeLux. "ik gebruik dan zelf ook thuis steeds Floralife Bloemenvoedingzakjes.

 

© FLEUR MAGAZINE.BE

 

Afbeeldingen

Bent u een bloemist?

Registreer u als professionele bloemist op onze website. Zo kunt u onze website ten volle benutten.

Registreer als bloemist

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief als u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe ontwikkelingen, inspiratie, tips & tricks, ... .

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in onze privacy policy.